Instalacje sanitarne
Biuro inżynierskie

Holzbau Quest Wörthsee

Budynek mieszkalno-usługowy o konstrukcji drewnianej.

Wykorzystanie ciepła odpadowego z systemu chłodniczego do ogrzewania powierzchni sklepowej.

Rozpoczęcie projektu

2020

Lokalizacja

82237 Wörthsee

Klient

Max von Bredow Baukultur GmbH

Opis

Nowy budynek mieszkalno-usługowy z częściowo otwartym parkingiem podziemnym, marketem spożywczym na parterze i mieszkaniami na piętrze. Rama podstawy wykonana z betonu, reszta budynku oraz dach jako konstrukcja drewniana.

Stan istniejący

Budynek nowo budowany

Cel projektu

Standard nowoczesnej architektury znajduje, również odzwierciedlenie w technice instalacyjnej.

Na zewnątrz brak widocznych instalacji technicznych. Z kolei wewnątrz ta zasada została złamana, ukazując widoczną technikę, która harmonizuje z wyposażeniem wnętrza.

Realizacja

WC i łazienki na górnym piętrze jako elementy drewniane, prefabrykowane podłączone do wcześniej przygotowanej instalacji sanitarnej i elektrycznej. Sklep jest ogrzewany wyłącznie przez ogrzewanie podłogowe, które jest zasilane ciepłem odpadowym z systemu chłodzenia żywności. Mieszkania są również w pełni wyposażone w ogrzewanie podłogowe i podłączone do lokalnej sieci grzewczej opalanej drewnem. Sklep jest klimatyzowany i wentylowany. Ilość powietrza regulowana za pomocą czujników CO2.